دسته : تحقیق , ,
پروتز حلزون شنوایی یک وسیله الکترونیکی است که شنوائی نسبی برای افراد ناشنوا ایجاد می کند. این وسیله توسط جراحی در گوش داخلی کاشته می شود و توسط بخشی که در خارج گوش نصب می شود، فعال می شود. بر خلاف سمعک، این وسیله صداها را شفاف تر یا بلندتر نمی کند. در عوض این وسیله قسمت های آسیب دیده سیستم شنوائی را میان برزده و مستقیماً عصب شنوائی را تحریک می کند و به بیمارانی که آسیب شنوائی شدید دارند، اجازه شنیدن اصوات را می دهد.
شنوائی طبیعی چیست؟
گوش شما شامل سه قسمت است که نقش حیاتی در شنیدن دارند: گوش خارجی، میانی و داخلی.
● شنوائی هدایتی: صدا از طریق مجرای گوش خارجی به پرده رسیده و آن را مرتعش می کند. سه استخوانچه کوچک گوش میانی این ارتعاش را از پرده گوش به حلزون گوش داخلی منتقل می کنند.
● شنوائی حسی – عصبی: وقتی سه استخوانچه حرکت کنند. سبب حرکت موج مایع در حلزون شده و این امواج مایع بیشتر از ۱۶۰۰۰ سلول شنوائی ظریف ( سلولهای مویی) را تحریک می کنند. همچنانکه این سلولهای مویی حرکت می کنند، یک جریان الکتریکی در عصب شنوائی ایجاد می کنند. این جریان به سمت مغز حرکت کرده و در آنجا به عنوان صوت درک می شود.
چگونه در شنوائی اختلال ایجاد می شود؟
اگر در گوش خارجی یا میانی یا پرده گوش خود بیماری یا انسداد داشته باشید، شنوایی انتقالی ممکن است مختل شود. درمان طبی یا جراحی احتمالاً این حالت ها را تصحیح می کند.
مشکل گوش داخلی سبب اختلال شنوائی حسی – عصبی یا کری عصبی می شود. در اغلب این موارد، سلولهای مویی آسیب دیده اند و عملکرد ندارند. اگرچه فیبرهای عصبی شنوایی ممکن است سالم باشند و بتوانند پیامهای عصبی را به مغز منتقل کنند، چون سلولهای مژکدار شنوایی آسیب دیده اند این فیبرهای عصبی پیامی را منتقل نمی کنند. از آنجایی که کاهش شنوائی حسی – عصبی شدید توسط دارو تصحیح نمی شود، این حالت تنها توسط کاشت حلزون اصلاح می شود.
پروتز حلزون شنوایی چگونه کار می کند؟
پروتز کاشت حلزون سلولهای مژکدار شنوایی آسیب دیده را میان بر می زند وصداهای محیط را به سیگنالهای الکتریکی تبدیل کرده و این سیگنالها را به عصب شنوائی منتقل می کند.
دستگاه کاشت حلزون شنوایی شامل قسمت های زیر است:
یک وسیله الکترونیکی کوچک که توسط جراحی در زیر پوست پشت گوش گذاشته می شود.
یک پردازشگر گفتاری خارجی که اغلب روی کمربند و یا داخل جیب یا پشت گوش گذاشته می شود.
همچنین یک میکروفون به صورت یک هندپیس (hand piece ) در خارج بدن پشت گوش گذاشته می شود تا اصوات را جذب کند.
پردازشگر گفتار، صوت را به سیگنالهای الکتریکی مشخص ترجمه می کند. این « کد ها » از طریق یک سیم نازک به هندپیس می رسند و از طریق پوست به صورت امواج رادیویی به الکترود های کاشته شده در حلزون می رسند. سیگنالهای الکترودها، فیبرهای عصب شنوائی را تحریک کرده و اطلاعات را به مغز، جائیکه در آن سیگنالها به عنوان صدای معنی دار تفسیر می شود، می رساند.
فواید کاشت حلزون
پروتز کاشت حلزون شنوایی فقط برای افرادی طراحی شده که تقریباً هیچ فایده ای از سمعک نمی برند. آنها باید ۱۲ ماهه یا مسن تر باشند. بعضی از متخصصین گوش و حلق و بینی این جراحی را انجام می دهند. پزشک محلی می تواند شما را به یک کلینیک کاشت، جهت ارزیابی ارجاع دهد. ارزیابی توسط یک تیم کاشت (متخصص گوش و حلق و بینی، شنوائی سنج، کفتار درمان و دیگران) انجام می شود ارزیابی های لازم قبل از جراحی صورت می گیرد:
● ارزیابی (اتو لوژیک) گوش: متخصص گوش و حلق و بینی گوش میانی و داخلی را معاینه می کند تا مطمئن شود عفونت فعال یا سایر ناهنجاریهایی که مانع عمل کاشت باشند، وجود نداشته باشند.
● ارزیابی (ادیولوژیک) شنیداری: شنوایی سنج، تست شنوائی وسیع انجام می دهد تا متوجه شود شما با و بدون سمعک چقدر می شنوید.
● ارزیابی (رادیولوژیک) اشعه x: رادیوگرافی های خاص تهیه می شود. که اغلب شامل توموگرافی کامپیوتری (CT) و (MRI) هستند تا استخوان گوش داخلی شما را ارزیابی کنند.
● ارزیابی روانپزشکی: بعضی بیماران ممکن است به ارزیابی روانپزشکی نیاز داشته باشند تا بررسی گردند که می توانند با کاشت حلزون کنار بیایند.
● معاینه فیزیکی: متخصص گوش و حلق و بینی همچنین معاینه بالینی انجام می دهد تا مشکلات بالقوه ای که جهت بیهوشی عمومی مورد نیاز جهت عمل کاشت وجود دارد را کشف کند.
عمل جراحی کاشت پروتزحلزون
عمل جراحی کاشت تحت بیهوشی عمومی انجام شده و حدود ۲ ساعت طول می کشد. بیمار بعد از جراحی ممکن است برای یک یا چند شب در بیمارستان بستری بماند.
آیا بعد از عمل مراقبت و آموزش لازم است؟
تیم کاشت حلزون یک ماه بعداز عمل جراحی، پردازشگر ، میکروفون و انتقال دهنده سیگنال را در قسمت خارجی گوش شما نصب می کنند و آنها را تنظیم می کنند. آنها آموزش می دهند که چگونه از سیستم مراقبت کنید و چگونه از طریق پروتز کاشت، صداها را بشنوید. بعضی از افراد مدت زمان بیشتری برای تنظیم و آموزش نیاز دارند. تیم کاشت حلزون، احتمالاً از شما خواهد خواست که جهت بررسی های منظم و منطبق کردن مجدد پردازشگر گفتار طبق نیاز، به کلینیک مراجعه مجدد داشته باشید.
من از کاشت چه انتظاراتی می توانم داشته باشم؟
کاشت حلزون، شنوائی طبیعی را بر نمی گرداند و فواید آن از فردی به فرد دیگر متفاوت است. اغلب استفاده کنندگان متوجه می شوند که کاشت حلزون به آنها کمک می کند که از طریق لب خوانی ارتباط بهتری برقرار کنند و بیشتر از نیمی از آنان قادر به تشخیص کلام بدون استفاده از بینایی هستند. فاکتورهای متعددی وجود دارند که در میزان سودمندی کاشت حلزون دخیل هستند:
● چه مدتی بیمار ناشنوا بوده است؟
● تعداد فیبرهای عصبی باقیمانده
● انگیزه بیمار جهت یادگیری شنوایی
تیم شما، درباره میزان توقع و انتظاری که از کاشت پروتز حلزون شنوایی باید داشته باشید، توضیح خواهد داد. نباید فراموش کرد که کاشت حلزون برای همه مفید نیست و عده زیادی نمی توانند از آن بهره ببرند.